2016. március 26., szombat

Közlekedés

Ez a téma a múltkor elmaradt, de szerettem volna írni róla, mert jól mutatja a sziget életformáját és hangulatát.


Raro úthálózata elég egyszerű. A sziget belseje őserdővel borított hegyvidék. Az élet a keskeny parti sávban zajlik. A domboldalon halad körbe néhány megszakítással a régi út békés tanyák és ültetvények között. Ezen kicsi a forgalom, ezért Péter főleg itt bringázott. 



A tenger mellett lent ezzel párhuzamosan fut a parti út, ahol mindenki közlekedik angolosan a bal oldalon. Ez az út teljesen körbeér a szigeten, ezen jár a busz, és végig csodálatos a látvány az óceánnal.




Négy jegyűek a rendszámok, de a régieket sem vonják ki a forgalomból. Ezt a négyes számút többször láttuk. A rendszámon Kia Orana felirat, a helyi üdvözlés - szó szerint "élj sokáig".


A legfőbb közlekedési eszköz a robogó.  Ezen szinte mindent szállítanak: létrát, tévét, motoros fűkaszát, nagy zöld kukát, kisgyereket. Bukósisakot senki nem hord. A testes polinéz mamák is robogóval járnak ügyeiket intézni és bevásárolni.
A forgalom békés tempóban halad, akár az élet, nincs dudálás, ideges cikázás. Sokan, főleg az idősebbek kedvesen biccentenek a külföldieknek.


A férfiak egyik kezükkel a kisbabát tartják, a másikkal a kormányt. A nők kendővel kötik magukhoz a babájukat a motoron.



Aitutakin Flóra is motorozott Papa Jon robogóján. Persze nagyon élvezte :) Én egy kicsit aggódtam, amíg épségben vissza nem tértek, mert még soha nem ült motoron.


Autót nem béreltünk Raro-n, ha valahova el akartunk jutni, felszálltunk a buszra. A parti úton jár az órajárással megegyező irányban a Clockwise, szemben pedig az Anti-clockwise járat óránként. Hétköznap reggel 7-től este 11h-ig jár legalább az egyik, így mindenhova könnyű eljutni. A vasárnap pihenőnap, a busz is csak 8-tól 16h-ig közlekedik. Húsvét pénteken és vasárnap nincs busz!
A menetrend arra szolgál, hogy az ember tudja, mikor álljon ki az út mellé. Nagyon tetszik, hogy a busz bárhol megáll, ahol leintik. Nem a menetrend betartása a legfontosabb, hanem az emberek igényeinek a kiszolgálása. 
A busz sofőrök shortban, virágos ingben (ez a céges formaruha) és strand papucsban vezetnek. Beszélgetnek az utasokkal, folyamatosan integetnek az ismerőseiknek. Két hét után az egyik kedvenc, fanyar humorú buszvezetőnk nekünk is elkezdett inteni :)
Félig-meddig szigetlakókká váltunk ;)
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése