2016. március 17., csütörtök

Nagy hajó

Papa Jonnak nem csak az ajándék napért vagyunk hálásak, hanem a sok más segítségéért is. Nagy ínyenc, imád főzni.


Ő készíti saját recept alapján fűszeres pirított mogyoróját, persze mindig ad.



Ha kap halat a falubeli halász barátaitól, akkor a mi konyhánkban süti meg. Én készítem a salátát és eltakarítok utána. Otthon is ő főz a feleségének. Fantasztikusan finom halakat ettünk neki köszönhetően :)



Tegnap tonhalat sütött nálunk. A halász barátai 5 Csendes-óceni tonhalat fogtak. Ebből hármat megettek a cápák :( Ez a kép egy korábbi alkalommal készült.


Tetszett neki a lecsiszolódott porcelán csigából készített nyakláncom, ezért csináltam neki egyet. Aztán ő tovább fejlesztette egy korall férfi szimbólummal :)

Esténként szoktunk borozgatni, bár ő legszívesebben whiskyt iszik. Elhatároztuk, hogy veszünk neki egy Johnny Walker-t. Péter bejárta a szigetet, de sehol nem talált. A boltosok ismerik őt, körbe telefonáltak. Talán a következő teherhajó után - mondták neki. A boltokban hetek óta nincs sajt, kifogyott a mogyorós müzli is ;)  Úgyhogy mi is elkezdtük várni a nagy hajót...



Fönt a kikötőbői hatóság épülete - nagy raktár az emeleten egy kis irodával. Az oldalán egy táblára írják fel krétával, hogy mikor várható a következő szállító hajó. Márc 11-ére írták ki a Tiare Moana érkezését.


Arra a napra amúgy is autót béreltünk, így reggel felhajtottunk a dombra, hogy lenézzünk a kikötőre. Megjött a nagy teherhajó!


Egy keskeny csatornán hozza be egy kis uszály a konténereket.



A nagy hajóról a nyílt vizen pakolják le a konténereket. Az uszály egyszerre 2 konténert tud szállítani, ezért egy egész napon át tart a kirakodás. Hárman dolgoznak rajta, egyikük Api, az egyik bonefish guide.



Munkában a kikötői daru. A mozgalmas nap után egy hónapig nem sok munkájuk adódik. Aitutaki a Cook-szigetek második leglátogatottabb szigete, ezért ide havonta érkezik ellátmány. A külső atollokon most is sokszor fél évet kell várniuk rá.
A teherhajó hozza az alap élelmiszereket, eszközöket és a megrendelt építőanyagokat - fagerendákat, cementet.


A Tiare Moana a parti útról. Mellette éppen rakodják az uszályt.



A hajó nézés és a szokásos bevásárlás után kitelepedtünk a naplementés strandunkra.



Megint találtunk valami érdekeset. Mint megtudtuk, ez egy mud crab bébi maradványa. Levesestál méretűre nőhetnek. A helyiek a kókusz rák után ezt tartják a legfimomabbnak. Ez a rák a sekély mocsaras homokfenéken él. Csak víz alatti csapdával lehet elkapni.


Esti fürdőzés .... A távolban a nagy hajó.


Aztán végignéztük, ahogy még naplemente előtt eltűnt a láthatáron.


Naplemente után mi is hazatértünk.
A boltok újra megteltek, de Johnny Walker továbbra sincs :(
Valami más ajándékot kell kitalálnunk...

1 megjegyzés:

  1. Minden nap nézem, hogy mikor írsz, és igyekszem kommentelni, hogy tudd, fontos, hogy legyen bejegyzés! :)
    Furcsa lehet, hogy ilyen kevés emberrel találkoztok.
    puszi
    O. Erzsi

    VálaszTörlés