2016. március 9., szerda

Maori kulturális túra


Múlt héten részt vettünk Ngaa kulturális túráján. Ngaa egy hihetetlenül dinamikus, lelkes helyi férfi, aki régészetet tanult, és az egyetlen, aki ásatásokat végzett a szigeten. Szeretné feltárni és életben tartani az ősi maori kultúrát.  Nagy projektje, amiben Papa Jon is támogatja, hogy felépítsen egy skanzen falut, amelyik hitelesen mutatja be, hogyan éltek az itteni törzsek a hittérítők előtt. A képen a bejárat.


Jobbra a ciklon idején használt erősebb fakunyhó.



A hagyományos főző hely 'omu' a födbe vájt tűzhellyel. Nem mellesleg gyönyörű kilátás a külső lagúnára.


Az út közben szedett hibiszkuszfa levelekből készítünk takarást a tűzhely tetejére.


A férfiak előkészítik a főzés kellékeit banánfa leveléből és törzséből.


Ngaa az omu mellett. A polinézek főzéshez gödröt ástak, és kibélelték láva kövekkel. Tüzet raktak, hogy a kövek átforrósodjanak, aztán leszedték az izzó fahasábokat és a forró kövekre pakolták a sütnivalót. Lefedték levelekkel, majd pár óra múlva, mikor visszatértek, készen várta őket az ennivaló. Tom Neale is így főzött kint az atollon.



Sütnivaló banánt és tököt, meg csirke darabokat pakolunk a szétcsapott banán szárakra.




Lefedtük az ételt, és ott hagytuk.





Aztán pálmalevélből megfontuk a tányérunkat. Abszolút környezettudatos. Ebéd után eldobható, mosogatni sem kell :)


Engem nagyon érdekelt a hagyományos tető készítés. Kívülről szalmatetőnek tűnik, de belülről látszik a gyönyörű fonott minta. 



Ngaa a tetőfonást is megmutatta nekem. Büszkén első munkámmal. Flo unja ezt a sok vacakolást. Neki még túl nehéz volt elsőre a fonásminta.




Amíg az ebéd sült magában a hegyen, terepjáróval elmentük egy méltánytalanul elhanyagolt marae-hoz. Ngaa itt végezte az ásatásait. Állatcsontokat és emberi koponyákat talált, amik az áldozati szertartások maradványai lehetnek. A hittérítők szoktatták le a törzseket az emberevésről. A régi hiedelem szerint a bátrak és bölcsek ereje átszállt abba, aki fogyasztott belőlük.
A háttérben a sárga terepjárónk, a gyerekek az ebéd mellett az autókázást élvezték a legjobban...


Íme az elkészült ebéd.



 Tányéron a finom falatok. Elza csak úgy falta a finom pipi húst :)
A sült banán is isteni.



Szívószál hiányában így is lehet kínálni az ivó kókuszdiót. 

Annyira összemelegedtük, hogy Papa Jonnal együtt minket is meghívtak szombatra a tetőfedésre.





Segítünk kötözni a tetőt. A kamasz rokon gyerekek rutinosan rakták a tetőt és másztak a fa gerendákon. A fonatokat otthon maguk készítették el.


Ez a nagy darab tetovált férfi Thomas, a helyi töri tanár :), aki iskolai tanácsadó is, és Ngaa barátja. Új-Zélandon, meg Londonban élt, van 5 gyereke, 2 unokája, és nem rég visszatért Aitutaki békés családias világába. Ő segített a magasba felnyújtani a pálma fonatokat. Elképesztően barátságosak az emberek. Csütörtökre meghívott vacsorára. (Péter megint bringára pattanhat, hogy felhajtson valamelyik boltban egy jó bort.)


Majdnem kész a tető. Ngaa is meghívott minket egy össznépi családi ebédre, de a munka végét nem vártuk meg. A lányok így is vagy két órán át elfoglalták magukat csendben hiszti nélkül a forróságban (türelemből sokat tanultak), úgyhogy elbúcsúztunk és levittük őket a strandra, ahol estig a langyos vízben áztunk. 
Sajnálom, hogy az ebédet kihagytuk, mert nagyon érdekelt volna milyen itt egy családi otthon.

2 megjegyzés:

  1. mennyire más világ! Én meg itt ülök és próbálom rávenni magam, hogy szakvéleményt írjak. nem kevéssel vagyok lemaradva. :/
    A gyerekeket tovbbra is csodálom! Nem lesz D-vitamin hiányotok! :) Majd meglátjátok, hogy 2 hónap alatt nőnek min.
    4 cm-t :)

    VálaszTörlés
  2. Ez a tányér nagyon szuper :-) meg a sütési módszer is!

    VálaszTörlés