2016. március 9., szerda

Vaka hajókázás


Kedden sétahajókáztunk a Vaka Tours-al a lagúnában. Papa Jon jóvoltából ingyen elvittek. Ez itt a fő turista attrakció. Sok az egy napos látogató, aki reggel ide repül Raro-ról, a Vaka-val hajózik 10-16h között, aztán az ötórás géppel visszarepül. Induláskor kaptunk egy behűtött nu-t (ivó kókuszdió). Mi is ezt isszuk minden nap. A gyerekek nagyon rákaptak.


Szerényen Mr Casanova szórakoztatta a népet. A kezében tartott triton kürttel jelezték, hogy beszállás, indul a hajó.




Ootu Beach-ről indult az út és elhajóztunk déli irányban One Foot Island-ig. Mellettünk az elképesztő türkizkék lagúna és a zöldellő lakatlan motuk.


Első megállónk Akaiami, amely ismertté tette a szigetet. Anno a TEAL légitársaság ezt a motut választotta üzemanyag töltő állomásnak a híres Coral Route-on közlekedő hidroplánok számára. Amíg a gépeket töltötték, a gazdag utasok fürdőztek és felfedezték a lagúnát a turizmus számára.



Aztán megmutatták a motukat, ahol a Lost és a Survivor valóság show epizódjait forgatták. Végül kivittek a lagúna mélyebb vizébe búvárkodni.


Mi is beugrottunk Flórával.


Flóra nagy halakkal úszik. A giant trevally (tüskés makréla?) halak nem véletlenül úszkálnak a hajó körül, rendszeresen etetik őket. Kérték, hogy a víz tetejét ne csapkodjuk, mert odakaphatnak. Élőben hatalmasak voltak. Elzát nem is engedtük a vízbe. Két nappal utánunk egy nő szivacs hengerrel úszott és az egyik óriás leharapta a végét...



Flo lába alatt hatalmas óriás kagyló.


Kristálytiszta víz korall mezők, rengeteg színes hal...
A víz alatti képekért hála Papa Jonnak, aki kölcsön adta az egyik víz alatti kameráját. Ő maga szenvedélyes sporthorgász, ezért hozott kettőt magával a biztonság kedvéért.





A halat helyben sütötték.


A hal mellé arrowroot és papaya saláta, sült banán, kenyérfa gyümölcs, és barna banán puding a büfé asztalon, valamint zöldség és dragonfruit, dinnye, csillaggyümölcs. Isteni finom, amit a turistáknak kínálnak. A piacon a helyieknek készített ételek sokkal ízetlenebbek és szegényesebbek (pl. csupa csont csirkedarabok).


Az utolsó állomásunk Tapuaetai (One Foot Island), ahol működik egy pici posta. A turisták útlevelébe bepecsételnek egy talpnyomot. A legenda szerint egy apa úgy mentette meg a fia életét, amikor egy ellenséges törzs észrevette a csónakjukat, hogy kikötött a szigeten, a vállán cipelte a gyereket, hogy csak egy lábnyomot hagyjanak. Aztán felrakta őt egy öreg pandanusz fára, hogy a levelek között elrejtőzzön. Így végül az apát megölték, de a fiú megmenekült.

 
Indulunk haza. Ez olyan igazi turistás program volt - csupa kényelem és élvezet. A hajón tartottak vicces kókuszdió pucolás és pareu felkötés bemutatót. Az üresjáratok alatt pedig a fiúk leültek és profin zenéltek, meg énekeltek, ahogy azt már itt megszoktuk :)

4 megjegyzés:

  1. Jaj, Orsi, de gyönyörű helyeken jártok! Szívesen merülnénk mi is veletek...na majd egyszer. Jó színetek van, csoki csajok, gondolom Peter papa se hófehér... puszilunk Benneteket, Gabi

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus volt. Ez itt a csúcs program. A gyerekek nem csak csokik, hanem a helyi élethez alkalmazkodott kis "polinézek". Tudják, hogy melyik ķókuszt szedjék össze és hozzák haza a kettből. Flo sas szemű búvár és mindketten ügyes kincsvadászok. Olyanok vagyunk itt, mint egy csapat kis Durrell egy csomó érdekes élőlénnyel körülvéve :)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Nagyon jó látni a gyonyörü képeket, s olvasni a fantasztikus élményeitekröl.
    Puszilunk Titeket Orsi&Elisa
    Jó látni a kisimult arcotokat, s a szép barna börötöket😊😊😊

    VálaszTörlés