2016. február 19., péntek

Safari Tour

Megjegyzés: Péter elmagyarázta, hogy a jármű, amin utaztunk, nem jeep, hanem landrover. Szóval jeep helyett egyszerűen olvassatok terepjárót ;)


Hétfőn egy safari túrán vettünk részt a gyerekekkel. Jeeppel vittek körbe a szigeten, és közben rengeteget meséltek. Fény derült a számomra érthetetlen kerti sírokra. Megtudtuk, hogy a szigeteken a föld a lakosok tulajdona, nem az államé. Eladni vagy venni földet nem lehet, csak örökölni. Ha valaki építkezni szeretne, a  föld tulajdonosától bérbe veheti a használati jogot meghatározott időre. Nincsenek szabad területek, nincs temető ezért mindenki a saját területén temeti el a szeretteit, praktikusan a saját kertjében.

Körbeautóztunk a felső úton, amelyet végig ültetvények szegélyeznek. Ez itt ananász.


Egy Zetor traktor használatban az egyik ültetvényen.


Manióka az előtérben, hátrébb banán és kókusz pálma.



Nono fa (indiai eperfa). A gyümölcséből készül a noni juice, ami a helyi csodaital. Az elmondások szerint gyakorlatilag mindent gyógyít, valamint fiatalító szer. Vettünk egy üveggel, és szorgalmasan isszuk a borzalmas íze ellenére ;)



Ilyen a termés közelről.


A domboldalról leereszkedtünk Avana kikötőbe a Muri lagúna északi végébe. Most nem túl látványos, a parton mocsaras terület, de 700 évvel ezelőtt innen indult az a 7 maori vaka hajó, amely eljutott Új-Zélandig lakható földeket keresve. Elképesztő távolságokat hajóztak be a régi polinézek. Rendszeresen átjártak többszáz, sőt ezer kilométerre fekvő szigetekre a nagy tengeráramlatok, a passzát szelek, meg az ősi navigációs ismereteik segítségével.




A 7 maori hajó emlékműve a kikötőben.


A kikötő kijárata. Gyülekeznek a felhők..  Kint a zátony szélén az apró figura egy halászó ember.



A kikötőből egy nemrég felújított marae-hoz vittek, amelyet most is használnak a törzsfőnökök beavatására. A főnökség kihalásos alapon működik, így a ceremóniára elég ritkán kerül sor.


Amíg mi a maori túravezetőnket hallgatjuk, a lányok a jeepen pihennek. Nagyon élvezték, hogy végre nem kellett gyalogolniuk ;)



Végül meredek hegyi utakon felkaptattunk egy Avarua feletti kilátóhoz, ahonnan látszott a Te Rua Manga (Needle) sziklacsúcsa (413 m).


Hamarosan eleredt az eső.


Lefele az úton.


A túra végén a tengerparton BBQ ebéd. Csült csirke ragusan, rizs, krumpli saláta, sült banán, saláta, papaya és szép levélágyon görögdinnye. A lányok rávetették magukat a dinnyére és percek alatt befalták az egészet. Nekik még külön szeleteltek egy adagot.



A 3 jeep sofőrje ebéd mellé átvedlett profi zenésszé (ezt hogy csinálják??) és előadtak egy maori dalt. A barnainges férfi vezette a mi jeepünket és a túrát. Maori kultúrában, történelemben, a sziget aktuális életében igazi szakértő.


A szállásunkra haza is szállítottak. A szélfogó fák mögött az északi lagúna, amely strandolásra nem alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése