2016. február 25., csütörtök

Papa Jon és rákok


Érkezésünk másnapján reggel átballagott hozzánk a szomszédos bungaló lakója, egy idősebb amerikai férfi. A helybelieknek csak Papa Jon. Ahogy beszélgettünk, szóba kerültek a rákok. Erre ő elmesélte, hogyan fogja el a hatalmas tarisznya rákokat éjjel, és egy tartályban tartja őket. Gyümölccsel és kókusszal eteti a rákokat, hogy a húsuk finom édessé váljon, aztán megfőzi és megeszi őket. A képen az egyik tartályt mutatja.


Ezek a hatalmas tarisznya rákok százával élnek az út mentén földbe vájt üregeikben. Akkorák, mint egy nagy kókuszdió.


Flóra simogat egyet..


A bal nagyobb ollóval harcolnak és fognak. A jobb oldalival esznek. Lecsippentenek egy darabot és a szájukba teszik. Épp a pandanusz fa gyümölcsét majszolja.




Flóra Papa Jon teraszán. Úgy összebarátkoztak, hogy Flo állandóan nála lebzsel. Papa J készített neki egy nyakláncot rákolló medállal. A már nyugdíjas Jon minden évben eltölt 3-6 hónapot Aitutakin. Mindenkit ismer, tudja hol kell vásárolni és enni. Két nap alatt összebarátkoztunk. Mindentől távol természetes, hogy megosztjuk az ételünket és az időnket. Időből rengeteg van, az étel elég szűkös. Ő ad a lime-ból és az avokádóból, amit a falusi barátaitól kap, mi meg a dinnyéből, amit Péter szerzett.



Segít, ellát tanáccsal, programokat szervez nekünk. Ma elvitte a robogóján Pétert vásárolni és kulcsot másoltatni, hogy mindkettőnknek legyen egy. Bár a biztonsággal nem sokat kell foglalkozni. A helyiek nem zárják az ajtót, az autóban bent hagyják a kulcsot, amikor leparkolnak. Ha Papa  itt tartózkodik a szigeten Karácsonykor, ő öltözik be Télapónak és édességet oszt a gyerekeknek :)
Szóval Raro-n volt egy pótnagymamánk, itt máris lett egy pótnagypapánk :)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a fickó :-) meg az új helyetek is!

    VálaszTörlés
  2. Abszolút jó fej, és rengeteget segít :)

    VálaszTörlés
  3. Hú, Orsi, most néztünk végig jó pár bejegyzésedet. Óriási! Nagyon ott vagyunk (illetve szeretnénk ott lenni😉)veletek. Szuper az egész! Gyönyörű. Nagyon profik vagytok a szervezésben is. Kérdezhetek? A helyiek miből élnek? És ki az Erik? Papa Jon honnan érkezett? Meddig lesztek Aitutakin? Nem akarjátok, hogy vegyünk egy GoPro kamerát és DHL-el küldjük el? puszilunk ezerrel, Gabi@Bence

    VálaszTörlés
  4. a két kérdőjel egy smile volt... :)

    VálaszTörlés